Coming Soon:

zile
ore
minute
secunde

Flight Film Festival: Science, Fiction, Technology, Music

Dată

Duminică, Luni și Marți, 30.08-01.09

Locație

Iulius Gardens și D'arc pe malul Begăi

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

Art

Numărul de locuri este limitat. Biletele sunt disponibile pentru achiziție online prin Facebook Messenger sau pe platforma Entertix.

About the event

”Flight Film Festival: Science, Fiction, Technology, Music” este un eveniment cinematografic coordonat de renumitul regizor român Cristian Mungiu, care aduce în fața spectatorilor proiecții de film pe tematica festivalului, conferințe și workshopuri cu personalități ale domeniului cinematografiei, științei și tehnologiei. 

Program

Duminică, 30 august 

Iulius Gardens

20:00 | Deschidere Flight Film Festival 

20:30 | Conferință: NATURE & WILD LIFE

21:30 | Film: WHITE GOD/ORAȘUL CÂINILOR, de Kornél Mundruczó (2014, 120 min, HU)

D’Arc pe malul Begăi

20:30 Film: LOVE, de William Eubank (2011, 84 min, SUA) 

Luni, 31 august 

Iulius Gardens

19:30 | Conferință: ANTROPOCEN

20:30 | Film: Anthropocene: the human epoch, de Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier (2018, 87 min, CA, documentar)

22:30 | Film: UNDERWATER, de William Eubank (2020, 95 min, SUA)

D’Arc pe malul Begăi

20:30 | Film: THE SIGNAL, de William Eubank (2014, 97 min, SUA)

Marți, 1 septembrie

Iulius Gardens

KIDS NIGHT: În lumea lui Georges Méliès

20:30 | Proiecție specială LE VOYAGE DANS LA LUNE, de Georges Méliès (1902, 13 min., FR), dublat și povestit de Irina Margareta Nistor

21:00 | Film: HUGO, de Martin Scorsese (2011, 126 min., GB, SUA, FR)

D’Arc pe malul Begăi

19:30 | Introducere la documentarul Beastie Boys Story, cu Mimo Obradov, Goran Mrakić, Florin Unguraș (U.F.O.). Discuție moderată de Mirela Iacob.

20:30 | Film: BEASTIE BOYS STORY, de Spike Jonze (2020, 120 min, SUA, documentar).

Filme

Invitat special:

IRINA MARGARETA NISTOR – AMBASADORUL FESTIVALULUI

Prezentări de: Cristi Mărculescu, selecționer Flight Film Festival

FLIGHT FILM FESTIVAL: SCIENCE-FICTION

William Eubank 3×3

William Eubank are 38 de ani și-a regizat trei filme SF în ultimul deceniu. Este unul dintre puținii regizori dedicați strict filmelor SF. Eubank este un exemplu impecabil al îmbinării dintre tehnologia (numerică) a cinematografului și pasiunea pentru fanatastic a unui fan SF. Un nou Ridley Scott? De ce nu. Și mai are și o întreagă carieră în față. Școlit ca operator, Eubank s-a ocupat și de filmat și de scenografie, și de montat și de post-producție pentru Love, un film ultra-independent pe care poate părea imposibil ca cineva să-l fi filmat pur și simplu în curtea din spatele casei. Dar Eubank a făcut-o și secretul reușitei lui Love nu este doar pasiunea pentru SF. Tehnologia și posibilitățile nelimitate ale aparaturii video din mileniul 3 sunt cel mai simplu și frumos ilustrate de filmele sale. Agent al Panasonic, William Eubank a avut acces la noile aparaturi și a folosit tehnologia emergentă pentru a crea imagini perfect organizate estetic și surprinzător de texturate și poetice.

Flight Film Festival aduce pe marele ecran în Timișoara cele trei lungmetraje ale regizorului William Eubank în cadrul unor proiecții unice: Love, The Signal, Underwater (2020)

LOVE

2011, S.U.A., 84 min
Cel mai bun regizor, Athens International Film Festival, 2011
Regia: William Eubank
Cu: Gunner Wright, Corey Richardson, Bradley Horne
Genul: dramă, sci-fi

Căpitanul Lee Miller (Gunner Wright) rămâne captiv într-o stație spațială, aflată pe orbita terestră. La sol se întâmplă lucruri grave și confuzante. Izolarea totală nu-i face bine și Miller începe să deraieze de la realitate. Într-o zi, după ani de izolare, cu oxigenul pe sfârșite decide să se arunce în spațiu pentru a reveni, măcar și sub formă de cenușă pe Terra. Dar Miller are un alt destin. Un destin legat de jurnalul unui soldat din Războiul de Secesiune american. Un soldat care descoperise ceva inexplicabil.

Love este în același timp un omagiu adus Odiseei Spațiale 2001 și-o testare a frontierelor posibilităților. Pe de-o parte, Eubank debutează curajos cu un film independent, filmat, cu cosmosul și bătăliile din tranșee cu tot, în curtea lui de acasă pentru a testa aparaturile video Panasonic, și da, acestea creează un film vizualmente splendid, cu câteva clase peste mare parte din produsele hollywoodiene contemporane lui. A doua testare este una a actului de-a povesti în film: Eubank creează suspans și tensiuni și emoții cu un inventar redus de fapte și conflicte pentru o bună parte din film pentru ca abia în a doua jumătate să dea drumul unui torent plin de imaginație de secvențe.

Limba originală: engleză
Subtitrare: română

THE SIGNAL

2014, S.U.A., 97 min.
Sundance Film Festival, 2014

Regia: William Eubank
Scenariul: William & Carlyle Eubank, David Frigerio
Cu: Brenton Thwaites, Olivia Cooke, Beau Knapp, Laurence Fishburne
Genul: dramă, horror

Nic (Brenton Thwaites), Haley (Olivia Cooke) și Jonah (Beau Knapp) se cred hackeri și fix asta i-a băgat în belea. Ar putea să-și salveze viitoarele cariere dacă ar reuși să-l găsească pe Nomad, un misterios hacker…dar sunt răpiți de extratereștri. Sau mă rog, de o lumină albă și puternică. Abia apoi află că li s-au întâmplat chestii cât au fost leșinați. Prin „chestii” înțelegem membre amputate și înlocuite cu proteze hi-tech. Captivi într-un laborator, cei trei amici vor să fugă, dar nici puterile speciale ale noilor membre sintetice nu par a fi suficiente pentru a-i ajuta.

Scenariul pentru The Signal are multe în comun cu episoade din Zona Crepusculară și La limita imposibilului: răsturnări de situație, comploturi gigantice, o fascinație sinceră pentru reinventarea deja prăfuitului film cu oameni răpiți de OZN-uri.

William Eubank regizează un spectacol vizual veloce și tensionat, în care stilul provine de la clasicii serialelor și benzilor desenate SF.

Limba originală: engleză
Subtitrare: română

UNDERWATER

2020, S.U.A., 95 min.

Regia: William Eubank
Scenariul: Brian Duffield & Adam Cozad
Cu: Kristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller
Genul: acțiune, horror, sci-fi

O platformă minieră din străfundurile oceanului forează prea mult și ceva se întâmplă. Ceva care lasă o mână de supraviețuitori captivi într-o stație subacavatică în curs de implozie. Șanse de supraviețuire: minime. Norah (Kristen Stewart), ingineră, poate înțelege exact care sunt riscurile. Pe care de fapt le știe și capitanul Lucien (Vincent Cassel) dar pe care vor trebui să le înfrunte. Ce nu știe încă nimeni este că ceva a ieșit din străfundurile mărilor și are o poftă mare de carne de om.

Cu aventurile subacvatice din Underwater William Eubank se apropie mult de universul fascinant și teribil din saga Alien. Stewart se dovedește perfect capabilă să preia rolul eroinei SF de la Sigourney Weaver iar mitologiile lui Cthulhu sunt explorate tangențial dar eficient.

Cel mai mare (ca buget) film al lui Eubank ficționalizează un pic posibilitățile tehnologiilor emergente din explorarea oceanică (nu, nu putem încă să avem baze în Fosa Marianelor, dar am ajuns pe acolo, cu batiscafuri) și în numele entertainmentului nu se sfiește să încalce câteva reguli de fizică clare și pentru ne-specialiști. Dar o face într-un film plin de fascinație pentru lumea tenebroasă din fundul oceanelor și într-un frumos elogiu adus inventivității umane și spiritului de sacrificiu.

Limba originală: engleză
Subtitrare: română

FLIGHT FILM FESTIVAL: TECHNOLOGY

ANTHROPOCENE: THE HUMAN EPOCH

2018, Canada, 87 min.
Toronto International Film Festival, Sundance FF, Berlinale Special

Regia: Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier
Voce: Alicia Vikander
Genul: documentar

Este posibil un film frumos despre lucrurile oribile pe care industriile capitalismului târziu le fac naturii? Un pariu riscant dar indiscutabil câștigat de echipa regizorală.

Antropocenul, epoca din istoria Pământului dictată nu de geologie sau glaciațiuni ci de efectele nocive ale poluării și exploatării rapace deja a început. Documentarul contemplă frumusețea peisajelor, ferocitatea utilajelor și o face cu un ritm de vis ciudat și premonitoriu. Fără discursuri moralist – alarmiste dar deplin conștienți de impactul imaginilor și mai ales de capacitatea filmului de-a oferi spectatorului o perspectivă clară asupra dimensiunilor apocaliptice ale exploatărilor, cei trei regizori creează o senzație neliniștoare. Par a fi ultimele peisaje serene de dianinte de din ce în ce mai probabilul dezastru ecologic.

Ca și în cazul documentarelor lor precedente (Watermark, Manufacturing Landscapes, Payback) regizorii lui Anthropocene: The Human Epoch utilizează tehnici clasice de filmare și tehnologie nou-nouță pentru a-și crea secvențele răspândite de-a lugul a 20 de țări și 6 continente. Din păcate imaginile splenide nu sunt din vreun catalog de destinații de vacanță ci din zone afectate de prezența oamenilor și imapactului lor negativ asupra naturii.

Limba originală: engleză
Subtitrare: română 

Conferință: ANTROPOCEN – 19:30 Iulius Gardens| Luni, 31 august 

Invitați: Ștefan Dorondel, antropolog afiliat al Institutului de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București și al Institutului de Studii Sudest Europene (live via Skype) și Călin Cotoi, profesor în cadrul Departamentului de Sociologie, Universitatea din București.

Sinopsis: Ce semnifică noțiunea de antropocen, în ce context a fost propus și de către cine? Cînd începe această perioadă?  Criza lumii actuale și antropocenul. Se referă antropocenul doar la natură? Cine și de ce contestă politic antropocenul? Ce este de făcut pentru ca specia noastră să supraviețuiască alături de celelalte specii? Toate aceste aspecte și multe altele conexe vor fi dezbătute în avanpremiera filmului Anthropocen.

FLIGHT FILM FESTIVAL: FICTION, SCIENCE

WHITE GOD

2014, Ungaria, 121 min.
Un Certain Regard, Cannes Film Festival 2014

Regia: Kornél Mundruczó
Scenariul: Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi, Kata Wéber
Cu: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér

Genul: drama, thriller

Lili (Zsófia Psotta) are 13 ani și un câine, pe nume Hagen. Mai are și un tată (Sandor Zsótér) care nu vrea să plătească o taxă pe câine (care câine nefiind rasă pură este taxat mult). Când Hagen este abandonat încep două drumuri. Primul, o căutare disperată: Lili își caută câinele mult-iubit. A doua este o ascensiune fulminantă: Hagen devine șef de haită. O haită ce va cuceri Pământul.

Kornél Mundruczó redă atent și fin toate relațiile emoționale dintre adolescentă și câinele ei într-un film bizar, supra-realist și memorabil care depășește cu mult definițiile clasice. Un fel de Planeta maimuțelor, dar cu câini? Și mai mult decât atât, o metaforă filmată a începuturilor unui totalitarism.

Limba originală: maghiară
Subtitrare: română

Conferință: NATURE & WILD LIFE – 20:30 | Iulius Gardens| Duminică, 30 august

Invitați: Prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers, Faculteit Psychologie Vakgroep Klinische Psychologie, Sectie Antrozoologie, Open Universiteit Nederland (via Skype), Levente Borka, medic veterinar, născut, crescut printre câini, în Tg.Mures, Andrei Mihalca, Profesor, Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj-Napoca (USAMV CN) care va și modera discuția. 

Sinopsis: O discuție despre fuziunea dintre medicina veterinară și cea umană și colaborarea dintre cele două comunități. Odată cu numărul tot mai mare de animale de companie în mediul urban, a crescut și interesul pentru cercetarea (bolilor) lor. O parte a acestor cercetări pot fi aplicate și la om. Dar și viceversa. Ne uităm și la relația de interdependență între om și animal. Ce înseamnă interacțiunea aceasta pentru bunăstarea oamenilor, pentru bunăstarea animalelor, dar și efectele majore pe care le au intervențiile cu animale în medicina umană (în sfera copiilor cu autism de exemplu).

FLIGHT FILM FESTIVAL: MUSIC

BEASTIE BOYS STORY

2020, S.U.A., 119 min.
Nominalizat la 4 Primetime Emmy

Regia: Spike Jonze
Cu: Mike D, Adam Horovitz, Adam Yauch, Aerosmith, Afrika Bambaataa, Russell Simmons

Una din cele mai neașteptate trupe de Rap își povestește viața și activitatea, succesele și ratările, muzicile și fazele. Conceput ca un stand-up pe subiectul propriilor lor aventuri muzicale și filmat de Spike Jonze, documentarul este un must-see pentru fani dar are destule de oferit și pasionaților de muzică. Practic Mike D și Adam Horowitz fac glumițe, deapămă amintiri dar povestesc fascinanta scenă muzicală newyorkeză a deceniului 8 și deloc întâmplător modul în care o trupă care ar fi vrut să fie punk s-a trezit sedusă de rap și hip-hop și de posibilitățile pe care tehnologiile noi de atunci le ofereau unor muzicieni.

Introducere și discuție – 20:30 | D’Arc pe malul Begăi | Marți, 1 septembrie

Invitați: Mimo Obradov, Goran Mrakić, Florin Unguraș (U.F.O.), moderată de Mirela Iacob.

Sinopsis: Ca introducere la documentarul „Beastie Boys Story” (5 nominalizări la Premiile Emmy), Mirela Iacob și invitații săi vor purta un dialog pe tema Actul muzical ca atitudine și manifest. Mimo Obradov, Goran Mrakić și Florin Unguraș aka U.F.O. – vor aborda fenomenul Beastie Boys din perspective diferite. Se va discuta despre trupă ca fenomen, audiența la nivel mondial, rolul versurilor într-un astfel de concept și impactul lor în România, în Timișoara, în acei ani. 

FLIGHT FILM FESTIVAL: SPECIAL SCREENINGS, FICTION

Kids Night: în lumea lui Georges Méliès

Proiecție specială cu filmul Călătorie pe Lună (1902), povestită în direct de Irina Margareta Nistor.

 Seara specială Georges Méliès este o ocazie de a sărbători și omagia un pionier al cinematografului, un om de geniu care a arătat întregii lumi că tehnica (cinematograful, o aparatură de-abia inventată) și imaginația, nu au decât de cîștigat când sunt utilizate împreună. Pasiunea lui Scorsese pentru cinema-ul mut face din Hugo Cabret un film nu doar emoționanat ci și explicativ. O parte din șarmul filmelor lui Méliès precum și modurile (care acum ne sunt) arhaice de-a pune imaginație pură pe pelicula de nitrat (ulterior colorat manual) există ca fundal al aventurilor lui Hugo.

LE VOYAGE DANS LA LUNE / Călătorie pe Lună

1902, Franța, 13 min.
Regia: Georges Méliès
Cu: Victor André, Bleuette Bernon

Considerat a fi primul film SF din istoria cinematografului Călătoria pe Lună are toate artificiile tehnice șarmante de care cinematograful era capabil la începutul secolului XX. Astfel aventura unui grup de cetățeni care ajung fără costume speciale pe Lună pentru a avea parte de-o aventură demnă de romanele lui Jules Verne este și-o piesă de muzeu și o scurtă pauză de distracție nostalgică.

HUGO

2011, Marea Britanie, S.U.A., Franța., 126 min.
Câștigător a 5 Premii Oscar

Regia: Martin Scorsese
Cu: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley

Hugo, un orfan din Parisul interbelic are un vis: să repornească un automaton (robot rudimentar, cu înfățișare umană). Astfel băiatul îl va cunoaște pe Georges Méliès și va intra în lumea magică a începuturilor cinematografului. Un film sufletist și familist al marelui Martin Scorsese, care omagiază melancolic unul dintre pionierii cinemaului. O poveste despre aventură, imaginație și magia filmelor.

Location

*Toate activitățile evenimentului se desfășoară respectând reglementările autorităților pentru securitatea sanitară a participanților.